Recent comments

Shrek
Anybody else lose a lot of wpm simply due to the inclusion of so many ...

Holy Bible
politics religion politics religion politics religion politics religion politics religion politics religion politics religion politics ...

Thirst
Thanks

Holy Bible
I disagree, it is more than suitable to type an acronym correctly when presented in ...

Holy Bible
Well articulated argument Catrice. I believe you're absolutely correct on all your points

More

Quotes

Add a new quote

Recent quotes - Best quotes - Worst quotes -

N A
Винчанска култура
Винчанска култура је названа по локалитету Винча - Бело брдо, које се налази на десној обали Дунава, у селу Винча, 11 км низводно од Београда, на коме је ископавање започео 1908. професор Београдског универзитета др Милоје Васић.

N A
Лепенски вир
Лепенски Вир је једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта. Смештено је на десној обали Дунава у Ђердапској клисури, у Србији, у централном делу Балканског полуострва.

N A
Српски језик
Српски језик припада словенској групи језика породице индоевропских језика. Српски језик је званичан у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори и говори га око 12 милиона људи. Такође је мањински језик у државама централне и источне Европе.

N A
Србија
Србија, званично Република Србија, суверена је држава која се налази на раскрсници путева средње и југоисточне Европе у јужном делу Панонске низије и центру Балканског полуострва.

N A
Јосиф Панчић - Из природе - Злато
Између свију оних ствари, које човеку преко потребне нису, које дакле не условљавају опстанак његов на земљи, нема ниједне, која је толике и тако големе потребе људског рода произвела, која је толико утицала на морални и материјални развитак људи, која је људске страсти толико будила, толико среће и несреће људском роду донела, колико је то учинило - злато.

N A
Ежен Делакроа
Већ неколико дана доручкујем: мање сам спреман да заспем грдњом своју епоху и људску расу. Будим се прилично весео - одличан знак - и уопште нисам уплашен још једним даном који треба проживети: у ствари, сасвим сам спреман да будем као други људи.

N A
Ежен Делакроа
Море ме још увек опчињава. По три-четири сата се задржавам на молу или на стенама. Немогуће ми је да се отргнем. Кад бих извесно време могао да водим овакав живот, бавећи се уз то неким занимљивим послом, здравствено бих се изврсно осећао.

N A
Ежен Делакроа
Открио сам да човек који жели да од живота извуче свако уживање, не сме ни стално да се забавља нити да стално буде сам. Та два стања морају да се мешају и смењују, а резултат је жеља за оним стањем у коме се тренутно не налазимо.

N A
Оноре Фрагонар о Италији
Микеланђелова енергија ме је ужаснула. Осетио сам нешто што не умем да изразим. Кад сам видео Рафаелове лепоте, заплакао сам и кичица ми је испала из руке. Онда сам неколико месеци провео не радећи ништа, док нисам почео да проучавам сликаре који су ми дали наду да ћу једног дана моћи да се мерим с њима.

N A
Етјен Морис Фалконе Катарини II о споменику Петру Великом
Госпођо! Поверење које ми Ваше Царско Величанство милостиво указује, у вези с мојим радом, обавезује ме да се још више трудим да бих га заслужио. Радећи на овом моделу, трудио сам се да што је могуће више ухватим права осећања московског законодавца и да му дам онакав израз какав би он сам желео да има.

N A
Антоан Вато господину де Жилијену
Господине! Враћам Вам велику прву књигу Списа Леонарда да Винчија и истовремено Вам најискреније захваљујем на њој. Што се тиче рукописа писама П. Рубенса, задржаћу их још мало, ако Вам то није непријатно, јер их још нисам прочитао.

N A
Леонардово писмо Лодовику Сфорци
Прво: умем да направим лагане мостове који се врло лако могу транспортовати. А имам и друге који су незапаљиви те се не могу уништити у боју, а лако се склапају и расклапају. Знам и начин за спаљивање и уништавање мостова непријатеља. Друго: приликом опсаде неког места, знам како се прекида довод воде у ровове, а и како се граде покретни мостови и друге справе неопходне за такав подухват.

N A
Јакопо да Понтормо Бенедету Варкију
Задовољство које Вам причињавају лепе слике и скулптуре, врло цењени господине Бенедето, и љубав коју осећате према онима који се баве уметношћу, и коју познајем, подстиче ме да верујем да се Ваш оштроумни разум мучи да оцени вредности обеју уметности и њихов узајамни однос. То је заиста задивљујући и тежак задатак, али и достојан Ваших ретких способности.

N A
Питер Пол Рубенс
Искреност и истинољубивост коју је Рубенс показао у списку својих "оригиналних" радова и оних које су радили његови ученици значајна је и супротна каснијем обичају неких продаваца уметничких слика. Такође је вредно приметити да при одређивању цене није много мање ценио слике рађене у "радионици" од својих сопствених.

N A
Питер Пол Рубенс - Писмо
Пошто засад више немам о чему да говорим, љубим Вам руке пун оданих осећања и искрено се препоручујем Вашој наклоности као и господину Де Валавеу, нудећи Вам обојици најпокорније поштовање и остајући увек Ваш најпокорнији и најоданији слуга Питер Пол Рубенс.

N A
Опис једног Рембрантовог дела од Константина Хујгенса
Његова слика Јуде покајника који враћа првосвештенику сребрњаке, награду за издају Исуса Христа, може, по мом мишљењу, да издржи поређење са сваким уметничким делом. Нека цела Италија покуша да се такмичи с том сликом, као и све оно лепо и дивљења достојно што је дошло до нас од најдавнијих времена.

N A
Рембрант Константину Хујгенсу
Драги господине, ову слику обесите тако да буде под јаком светлошћу и на месту где људи могу довољно да се удаље да би је издалека гледали. Тако се најбоље види.

N A
Венеција
Венеција је у средишњем добу средњег века била најважнији град на свету и највеће трговиште Европе између њеног Запада и Истока. Град је и познат као дугогодишња престоница надасве чувене Млетачке републике.

N A
Фиренца
У средњем веку Фиренца је постала важно економско, културно и финансијско средиште. Током новог века, била је престоница Великог војводства Тоскане под доминацијом породица Медичи и Лорена. Град је био прва престоница Италије у периоду 1865-1871. године, после уједињења Италије.

N A
Победник
Победник је назив тријумфалног споменика који је подигнут 1928. на Горњем граду Београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта. Споменик чине бронзана мушка фигура са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, рад вајара Ивана Мештровића, као и постамент који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој кубичној бази, ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.