Recent comments

Unknown
*Closes book* Like that's ever gonna happen!

Randall Munroe
This personal attack came out of nowhere. 10/10.

Chris Ross (Vlog Creations)
Original source: https://youtu.be/zItZ-MircSA?t=562

roomie911
Lol at the hate you got. I think it is interesting to see what people ...

Ronald "Mac" McDonald
white

More

Quotes

Add a new quote

Recent quotes - Best quotes - Worst quotes -

N A
Свако, Неко, Билоко и Нико
Била једном четири човека по имену Свако, Неко, Билоко и Нико. Требало је обавити један врло важан посао и Свако је мислио да ће га Неко обавити. Билоко је то могао учинити, а Нико није хтео. Неко се због тога наљутио јер је то био посао за Свакога. Свако је опет мислио да би га Билоко могао обавити но Нико није схватио да га Неко не жели обавити. На крају је Свако кривио Некога, јер Нико није учинио оно што је могао направити Билоко.

N A
Миљенко Јерговић - Мама Леоне
Из Русије бака се вратила с мртвом лисицом око врата. Лисица је имала стаклене очи и пластичну њушку; јадна мала лисица; питао сам баку је ли и она нечије дијете након што ми је рекла да не смијем убијати мраве јер су и они нечија дјеца.

N A
Фернандо Песоа - Јутро (Књига неспокоја)
Јутро у пољу постоји; јутро у граду обећава. Једно потиче на живот, друго потиче на размишљање. А ја ћу вероватно увек осећати, као сви велики проклетници, да је боље мислити него живети.

N A
Фернандо Песоа - Путовања (Књига неспокоја)
Схватам да путује онај који је неспособан осећати. Зато су путописи увек тако сиромашни као књиге искустава, а вредни једино због маште онога ко их пише.

N A
Шерлок Холмс
Мој пријатељ волео је пре свега тачност и усредсређеност мисли, па је био против свега што би му одвраћало мисли од ствари коју је имао у рукама. Па ипак без грубости која је била страна његовој природи, било је немогуће одбити да се саслуша прича младе и лепе девојке, високе, љупке и достојанствене, која је сама једне касне вечери дошла у Бејкер стрит и замолила Холмса за помоћ и савет.

N A
Шерлок Холмс
Идеални логичар, кад једном сазна одређену чињеницу освијетљену са свих страна, из ње не закључује само слијед догађаја који су до те чињенице довели, него и слијед будућих догађаја.

N A
Шерлок Холмс
Основна је грешка теоретисати пре него што човек располаже свим подацима. Човек несвесно почне да изврће чињенице да би их ускладио с теоријама, уместо да то чини с теоријама у складу с чињеницама.

N A
Леонардо да Винчи
Постоје три врсте људи: они који виде, они који виде када им се укаже на нешто и они који не виде. Вријеме је ту довољно дуго за оне који су спремни да га искористе.

N A
Антон Павлович Чехов - Чиновникова смрт
Једне прекрасне вечери, не мање прекрасни чиновник Иван Дмитрич Червјаков седео је у другом реду фотеља и гледао кроз двоглед "Корневиљска звона." Гледао је и осећао се на врхунцу блаженства. Али одједном... У приповеткама често наилазимо на то "одједном." Писци су у праву: живот је тако пун изненађења! Одједном - његово се лице намршти, очи се упола заклопише, дисање се заустави... он скиде двоглед с очију, наже се и... а-пћи!!! Кинуо, као што видите.

N A
Данило Киш - Рани јади
С јесени, када почну ветрови, лишће дивљег кестена пада стрмоглавце, с петељком наниже. Онда се чује звук: као да је птица ударила кљуном о земљу. А дивљи кестен пада без и најмањег ветра, сам од себе, као што падају звезде - вртоглаво.

N A
Бора Станковић - Нечиста крв
Тако целог дана иде од куће до куће, провлачећи се кроз капиџике. Изреди целу махалу и опет се враћа кући, опет седа до огњишта, шара по пепелу, кува кафу и срче је полако, одмерено, облизујући своје изгрижене зубима и навек румене и влажне усне.

N A
Иво Андрић - На Дрини ћуприја
Већим делом свога тока река Дрина протиче кроз тесне гудуре између стрмих планина или кроз дубоке кањоне окомито одсечених обала. Само на неколико места речног тока њене се обале проширују у отворене долине и стварају, било на једној било на обе стране реке, жупне, делимично равне, делимично таласасте пределе, подесне за обрађивање и насеља.

N A
Умберто Еко - Аполонско и диониско
Још један вид антитезе између Аполона и Диониса тиче се појмовног пара удаљеност-близина. Грчка, и уопште западна уметност, за разлику од извесних источњачких уметничких облика, предност дају одговарајућем растојању од дела, с којим се не долази у непосредан додир - насупрот томе, јапанска скулптура се додирује, са тибетанским мандалама записаним у песку успоставља се интеракција.

N A
Константин Бранкуси - Птица у простору
Птица у простору врхунац је Бранкусијеве уметности. Почела је живот као митска птица која говори, а онда ју је постепено поједностављивао, све док више није била ни апстрактна слика птице: то је у ствари сам лет који је постао видљив и конкретан. "Читав сам живот тражио суштину лета," тврдио је Бранкуси, па је понављао тај мотив у све савршенијим варијантама.

N A
Рановизантијска уметност - Сан Витале, Равена
Најбогатија група византијских споменика није сачувана у Цариграду (где су споменици златног доба углавном уништени), већ на италијанском тлу, у граду Равени. Најзначајнију цркву тог времена, Сан Витале, почео је да гради епископ Еклесије 526. године, мало пре Теодорихове смрти, али је највећи део изграђен између 540. и 547. године под архиепископом Максимијаном.

N A
Грчка - Митови и легенде
Све ране цивилизације и културе пре појаве писма имале су митове о настанку света и човековом месту у њему. С временом су се ти митови развили у сложене циклусе у којима су Грци покушали да разумеју и протумаче свој свет. Грчке приче о боговима и јунацима - митови и легенде - резултат су спајања локалних дорских и јонских божанстава и народних прича и пантеона богова с Олимпа.

N A
Египат - Египатска уметност
Египатску цивилизацију дуго су сматрали најкрућом и најконзервативнијом. Платон је говорио да се египатска уметност није променила за десет хиљада година. Можда придеви "постојана" и "непрекидна" боље описују ту уметност, иако, на први поглед, сва египатска уметност између 3000. и 500. године пре н. е. заиста изгледа слично.

N A
Вук Стефановић Караџић - Бока Которска
Како се с мора уђе у залив, одмах је с десне стране под брдом до саме воде десетак кућа, које се зову Росе: ту је царина и стража од залива, и ко год у њ улази или из њега излази, ваља ондје да се пријави, и да каже одакле је, куда иде, и шта носи. Према Росама је на лијевој страни, на лијепоме и од воде узвишеноме мјесту, стари град Херцег Нови.

N A
Милорад Павић - О Венцловићу
У Венцловићу смо први пут добили једног песника, естетичара, антологичара, беседника, прозног и драмског писца великог формата и опуса који је писао на чистом српском народном језику. У Венцловићевом раду, уосталом, није ни било места и времена за оригиналност у данашњем схватању речи; он за собом није оставио једно књижевно дело, него наново створену читаву једну књижевност.

N A
Гаврил Стефановић Венцловић - Књига пророка Исаије
Виноград обљубљеному би посађен на брду, на лепоме виделу месту. Врло га - вели Господ - с плотом и с кољем обградих. Добру, по избору лозу у њему посадих. На средини му чардак за стражару с камена сазидах и чесму водену изведох у њему. Све лепо уљудих и сврших што год му за потребу бијаше. И после тога временом чеках и надах се да роди грожђе. А он, међер, сав с трњем прорасте, а од грожђа не би ништа.