Recent comments

David Foster Wallace
Wow, that's, like, so grunge, dude.

Typer
So are the quotes that aren't quotes.

exurb1a
Thats nice

Kazuki Fujisawa
life is unfair. but god is not

Kazuki Fujisawa
So if life isn't fair to everybody, doesn't that make it fair ???

More

Quotes

Add a new quote

Recent quotes - Best quotes - Worst quotes -

N A
Манастир Савина
Манастир Савина се налази у Херцег Новом у Боки Которској и направљен је у бујној медитеранској вегетацији на једном од најљепших дијелова бокељске обале. Манастир се састоји од три цркве: Мали храм Успења пресвете Богородице, Велики храм Успења пресвете Богородице и Храм Светог Саве по коме је манастир и добио име.

N A
Манастир Хиландар
Хиландар је српски православни мушки манастир у држави православних монаха која постоји више од хиљаду година. Манастир је саграђен на иницијативу Светог Саве, који је постао монах на планини Атос 1191. године. Налази се у северном делу Свете горе на трећем краку полуострва Халкидики.

N A
Манастир Сопоћани
Манастир Сопоћани, дом Свете Тројице, је подигао краљ Стефан Урош први недалеко од извора реке Рашке. Манастир се налази на 17 км западно од Новог Пазара. На овом месту, изворишту српске средњовековне државе Немањића, трећи син краља Стефана Првовенчаног је иза себе оставио задужбину која својом величином и лепотом надмашује све дотадашње српске цркве.

N A
Манастир Раваница
Манастир Раваница је манастир у Србији и налази се у подножју Кучајских планина, поред села Сења код Ћуприје. Раваница је задужбина кнеза Лазара Хребељановића. После Косовске битке и Лазареве погибије, његове мошти пренесене су из приштинске цркве Вазнесења у Раваницу 1392. године. Манастир је од тада постао место ходочашћа и жижа око које се ствара култ кнеза Лазара, косовског мученика, а затим и његових сабораца.

N A
Пећка патријаршија
Манастир Пећка патријаршија је скуп цркви на домаку Пећи, крај Пећке Бистрице, а на улазу у Руговску клисуру. Пећка патријаршија је један од најзначајнијих споменика српске прошлости. У њој се вековима налазило седиште и маузолеј српских архиепископа и патријарха. Од свога постанка у 13. веку, Патријаршија је окупљала учене теологе, врсне књижевнике и обдарене уметнике и сви су они у њој остављали сведочанства о свом прегалаштву.

N A
Манастир Тумане
За име манастира везано је неколико предања за Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао свој дворац у оближњем селу Двориште. Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синајита који је пребивао у оближњој пећини. Када га је понео видару на лечење пустињак му рече "Ту мани" тј. Нема лека - пусти да ту умрем. Да окаје грех Милош подиже задужбину - манастир у који положи Зосимове мошти.

N A
Манастир Студеница
Манастир Студеница је један од највећих и најбогатијих манастира Српске православне цркве. Налази се 57 км од Краљева, а основао га је Стефан Немања 1190. године. Манастир Студеница је подигнут крајем 12. века у пустом пределу "који беше ловиште зверова." Посвећен је Успењу пресвете Богородице. Прва фаза радова је завршена у пролеће 1196. године, када је Стефан Немања препустио престо свом сину Стефану Првовенчаном.

N A
Манастир Милешева
Манастир Милешева је српски средњовековни манастир. Налази се на шестом километру од Пријепоља на реци Милешевци. Рашки по стилу, подигао га је краљ Стефан Владислав у првој половини 13. века као своју задужбину, а у њој је и сам сахрањен. Фреске Милешеве се убрајају међу најбоља европска остварења 13. века, а од њих је најпознатији Бели Анђео.

N A
Манастир Манасија
Манастир Манасија је један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада тзв. "Моравској школи." Припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Манастир Манасија је задужбина деспота Стефана Лазаревића. Почео је да се зида 1407, а градња је окончана 1418. године.

N A
Манастир Каленић
Манастир Каленић је женски манастир Српске православне цркве, припада шумадијској епархији. Налази се у близини Рековца и 12 км од села Опарић. Посвећен је Ваведењу пресвете Богородице. Каленић је задужбина протовестијара Богдана, угледног велможе деспота Стефана Лазаревића. Црква је саграђена и осликана између 1407. и 1413. године.

N A
Манстир Жича
Жича је српски средњовековни манастир из прве половине 13. века, који се налази у близини Краљева и припада Епархији жичкој Српске православне цркве. Подигао ју је први краљ Србије из династије Немањића, Стефан Првовенчани од 1206. до 1221. године. Стефан Првовенчани је такође наредио да се будући краљеви Србије крунишу у Жичи.

Похвала кнезу Лазару
Похвала кнезу Лазару је вез на платну, дело монахиње Јефимије. Похвалу је монахиња извезла у част кнеза Лазара почетком 15. века. Похвала кнезу Лазару је направљена као ћивот (покров преко ковчега) за убијеног кнеза и сматра се ремек-делом везиљске уметности. Спада у најзначајније песничке творевине српске средњовековне књижевности и важан је историјски извор.

N A
Манастир Љубостиња
Смештен је у долини мале планинске реке (Љубостињска река). Задужбина је кнегиње Милице и посвећен је Успењу пресвете Богородице. Манастир је грађен од 1388. до 1405. године. У Љубостињи су сахрањене кнегиња Милица (монашко име Јевгенија), жена кнеза Лазара и монахиња Јефимија (Јефронисија), које су се после Косовске битке овде замонашиле са бројним удовицама српских властелина изгинулих у бојевима на Марици и Косову пољу.

N A
Манастир Крушедол
Манастир се налази у атару села Крушедол, на путу између сремског градића Ириг и села Марадик. Манастир је задужбина породице последњих српских деспота у Срему - Бранковића. Крушедол се састоји од две целине, мушког манастира са црквом посвећеном Благовестима који је основао владика Максим Бранковић и женског манастира са црквом посвећеном Сретењу, који је подигла његова мајка, замонашена деспотица Ангелина.

N A
Манастир Ђурђеви ступови
Ђурђеви ступови су манастир Српске православне цркве, посвећен Светом Ђорђу који се налази на брду изнад Новог Пазара, у Старом Расу. Ђурђеви ступови су један од најстаријих српских манастира. Манастир је подигао велики жупан Стефан Немања у првим годинама после ступања на престо великог жупана. Изградња је завршена 1171. године, а црква је осликана око 1175. године.

N A
Манастир Девич
Манастир је саграђен на месту где се у једној шупљој букви подвизавао велики подвижник из 15. века Свети Јоаникије Девички, након што је у тај крај прешао из Црне Реке. Манастир је подигао деспот Ђурађ Бранковић око 1434. године у знак захвалности за оздрављење своје кћери-девице, по чему је манастир добио име.

N A
Манастир Грачаница
Манастир Грачаницу је саградио краљ Милутин 1321. године и посветио је Успењу Пресвете Богородице. Манастир се налази у селу Грачаница, 10 км удаљен од Приштине. Манастир припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

N A
Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани је српски средњовековни православни манастир - задужбина краља Стефана Дечанског и цара Душана. Иницијатива за градњу овог манастира припадала је Светом Сави. Краљ Урош трећи Дечански у његовој хрисовуљи је јасно казао да је место за дизање храма Божијег у Дечанима изабрао Свети Сава Немањић, али га је смрт престигла, а било је суђено краљу Урошу да подигне манастир на том месту.

N A
Манастир Градац
Манастир Градац представља ктиторску задужбину краљице Јелене која је изграђена од 1277. до 1282. године, за време владавине њеног сина краља Драгутина. Смештен је на уздигнутој заравни изнад Градачке реке, на ободу шумовитих падина Голије. Удаљен је 21 км северозападно од Рашке и 12,5 км западно од Брвеника и Ибарског пута.

N A
Језеро Сербонис
Језеро Сербонис је некадашње језеро између Египта и Сирије, које у својим списима спомињу Херодот и Диодор са Сицилије и други, које се временом исушило и претворило у тресетиште. Херодот нас обавештава да се то језеро налазило у доњем Египту, где је сачињавало природну границу између Египта и Сирије.